Apostil Tasdikli Tercüme nedir?
Bir belgenin resmi geçerliği olması için noter yeminli olması gerekir. Aynı belgenin uluslararası geçerliliği olması ise apostil ile sağlanır. 05.10.1961 tarihinde yapılan Lahey Sözleşmesi ile uluslararası belge dolaşımı apostil edinme şartına bağlanmıştır. Lahey Sözleşmesi, taraf ülkelerin herhangi birinde geçerli sayılan bir belgenin, sözleşmeye taraf diğer ülkelerde hangi koşullar altında geçerli olacağına ilişkin hükümleri içermektedir. Lahey Sözleşmesi’ne taraf ülkelerin listesi aşağıdaki linkte mevcuttur.
https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/?cid=41
Sözleşmeyi imzalamayan ülkeler yabancı resmi belgelerin hangi koşullar altında geçerli sayılacağını belirlemek durumundadırlar.
Apostil nereden ve nasıl alınır?
Eskiden sadece valiliklerden çıkarılabilen apostil bugün kaymakamlıklar tarafından da çıkarılabilmektedir. Noter yeminli tercüme bürosu tarafından hazırlanabilecek olan apostilin, kurumların onayından sonra gidilecek ülkelerin Türkiye’deki elçilikleri tarafından da onaylanmaları gerekmektedir. Apostil yapılacak olan belgede ıslak resmi mühür ve imza olunması zorunludur. Savcılık belgelerinin apostili Cumhuriyet Başsavcılıklarında yapılır.