ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGESİ ÖNERİLERİ

Satınalma Departmanları için

ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGESİ Önerileri

apgŞirketlerin satınalma birimlerinin performansını ölçmek, satış gibi birimlere göre nispeten zordur. Bu nedenle çoğunlukla bu birimler için Anahtar Performans Göstergesi (APG) belirlemek zordur. APG belirlense dahi iyi bir gösterge olup olmadığı sürekli sorgulanır ve çoğunlukla sübjektif olduğuna ilişkin eleştiriler ile karşılaşılır.

Bu nedenle satınalma bölümlerinin işini bir nebze olsun kolaylaştırmak adına bazı önemli şirketlerde çalışan okuyucularımızdan, aşağıdaki APG’lerin uygun olabileceğine yönelik tavsiyeler aldık. Onların izni ve kendilerine teşekkürlerimizle paylaşıyoruz…

Tedarikçi Önerisi Kaynaklı Katma Değer

Tedarikçiler ile stratejik ilişkiler geliştirmek çok önemlidir ve onların işinize yönelik katma değer sağlayan tavsiyeleri çok kritiktir. Örneğin, fiyat avantajı sağlayan yeni bir ürünün rakiplerinizden önce size tavsiye edilmesi, sizi bir adım öne çıkaracaktır. İşte bu nedenle, bu tedarikçileri ödüllendirmek gerekir. Bunun için de hangisinin daha çok ve katma değerli öneri ile geldiğini ölçmek gerekir.

Pazarlıkla İndirim Oranı

Aslında satınalma departmanlarının asli fonksiyonları arasında olduğundan, bu APG çoğunlukla kullanılmaz. Oysa ki pazarlıkla alınan indirim oranı, iyi pazarlık yapanları öne çıkarmak adına çok uygun bir APG’dir.  Bu APG’yi ölçmek için gelen en düşük teklif ile nihai bağlantı fiyatı arasındaki farkı alarak ölçmek mümkün. TL bazında toplam tutar veya yüzde olarak APG birimi belirlenebilir.

Maliyet Düşürücü Proje Sayısı

Bazen yoğun satınalma operasyonları arasında büyük tasarruf sağlayan projeler göz ardı edilir. Bu nedenle tasarruf vadeden projeleri özellikle takip etmek ve ölçmek gerekir.

KURUMSAL GELİŞİM DERGİSİ, SAYI 2


Bu yazıyı beğenenler genellikle şu yazıları da beğendiler:
  1. 5 Neden Sorusu ile Kök Neden Analizi
  2. Çinliler Hakkında Herkese Lazım Olan 11 Bilgi
  3. Çocuk acilin başucu kitabı Türkçe’ye çevrildi