BAŞARILI ŞİRKETLERİN 7 ORTAK ÖZELLİĞİ

1.Proaktif, vizyoner ve coşkulu bir yönetim kadrosuna sahiptirler.

Yönetim kadrosu, şirketin lokomotifidir. Bu nedenle onların davranış ve tutumları alt kademelere sirayet ederek kurum kültürünün bir parçası haline gelir. Ne istediğini bilen vizyoner ve işi ile ilgili heyecan duyan coşkulu ve proaktif bir ekip neredeyse olmazsa olmazlardandır. Çoğunlukla üst yönetim değişince şirketin ivmesinin de değiştiği net bir şekilde hissedilir.

2.Parhedefa nereden geliyorsa oraya odaklanırlar.

En sık yapılan hatalardan biri kar marjına değil, ciroya odaklanmaktır. Oysa para kar marjından gelir. Kar marjı olmadan, ciro büyümesi ise şirketi fiktif olarak büyütürken artan riskler nedeni ile kırılganlığı artırır. Başarılı şirketler ürün veya SKU bazında para kazandıran kalemlere odaklanırlar. Pazar olarak da kar ettiren pazarlara odaklanmak gerekir. Basit bir pareto analizi ile bu stratejiyi hızlıca oluşturmak mümkündür.

3.Yenilikçilik, esneklik ve hız genlerinde vardır. Müşteri ihtiyaçlarına göre rotalarını çizerler.

Piyasaya direnmezler. Müşteri kaynaklı veya odaklı inovasyona yatkındırlar. Müşterinin ve pazarın koşullarına uyum sağlar ve hızlı bir şekilde cevap verirler.

4.Kalite ile markalaşırlar.

Markalaşmak sürdürülebilir bir başarı için olmazsa olmazlardandır. Kalitesi ile akılda kalmayan,  markalaşmayan firmalar ise sürdürülebilir başarıyı sağlayamazlar.

5.Yetenekler ile çalışır, performans bazlı terfi sistemini esas alırlar.

Başarılı şirketler, genellikle işini iyi bilen ve iyi yapan elemanlar ile çalışırlar. İstihdam, ödüllendirme ve terfilerde performans bazlı karar alırlar. Yetenekli ve çalışkan insanların yerini iş bilmez ve beleşçi kişiler alana kadar şirketlerde yükseliş dönemi devam eder.

6.Karar alma mekanizmalarını doğru çalıştırırlar.

Karar vermeyi ertelemezler, sürüncemede bırakmazlar. Kararları veriye dayandırırlar. Trendi ve tehditleri algılayıp bunları karar alırken göz önünde bulundururlar. Hatadan korkmazlar ama hatada ısrar da etmezler.

7.Hedef koyarlar ve nereye gitmek istediklerini iyi bilirler.

Hedefi olmayan bir şirketin büyümesi çok zordur. Sadece büyümek için değil, büyümenin getireceği problemler ile başa çıkabilmek için de büyüme hedefi ve öngörülerinin olması gerekir.

Kaynak : Kurumsal Gelişim Dergisi, Sayı 4


Bu yazıyı okuyanlar genellikle şu yazıları da okudular:

  1. İşte dünyanın en cimri milyarderleri!
  2. Deşifre Tercüme
  3. Sık Kullanılan Ama Anlamları Pek Bilinmeyen 20 İngilizce Kısaltma
  4. Satışçıların ikna için kullanabilecekleri “En Etkili Kavram: TSOM”
  5. Ataşehir Tercüme