BAŞARISI KANITLANMIŞ “KAİZEN” FELSEFESİ İLE İŞİNİZİ HEMEN BÜYÜTÜN

“Kaizen” Felsefesi ile İşinizi Hemen Büyütün

kaizenİş dünyasında sıkça duyduğumuz “Kaizen”,  Japonca bir sözcük ve Japonca “Kai” yani “Değişim” ile “Zen” yani “İyi olmak” olmak kelimelerinden türetilmiştir. Ardında bir başarı hikayesi olması terimin önemini daha da artırıyor.  Zira Kaizen’in anlatıldığı her durumda başarılı firmalardan bolca örnek bulmak mümkün…

Kaizen’in dayandığı temel öğe sürekli ve sistematik bir iyileştirme sürecidir. Sürekli ve küçük adımlarla verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.  Kaizen bütün çalışmalarında  “Muda”ları sıfırlamak veya en aza indirmeye odaklanır. Muda ise israftır veya mevcut kaynakların faydası olmayan veya katma değer sağlamayan yerlerde kullanılmasıdır. İsrafın önlenmesi veya tasarruf gerçekleşirse, Kaizen hedefine ulaşmış olur.

Yenilik mi Kaizen mi?

Yenilik ile Kaizen’i birbirine karıştırmamak gerekir çünkü birbirinden oldukça farklıdırlar. Kaizen mevcut sistemin performansının ufak adımlarla iyileştirilmesi prensibine dayanır. Yenilik ise, ani sıçramalar ile gerçekleşir. Örneğin, bir fabrikada mevcut makinaların verimli ve daha iyi bir performansla çalışmalarını sağlayacak bir adım Kaizen iken, mevcut makina yerine yeni bir makina alımı yeniliktir. Kaizen sürekli bir süreç olduğundan yeni alınan makinanın verimli veya tam kapasite çalışmasına yönelik yapılan çalışmalar da Kaizen kapsamına girer. Kaizen daha düşük, yenilik ise daha büyük bütçeli, Kaizen daha uzun, yenilik ise daha kısa vadeli iyileştirme çalışmalarıdır.

Kaizen ile Başaranlar

Peki hizmet sektöründe hiç mi örnek yok? Olmaz mı; dünyanın en verimli ikinci havayolu şirketi olan Pegasus verimlilik konusunda çok güzel çalışmalara imza atıyor. Örneğin, çelik fren sisteminden karbon fren sistemine geçmek harika bir örnek çalışma olmuş. 40 uçaklık filoda çelik fren yerine çok daha hafif olan karbon fren sistemine geçiliyor ve bu proje sonunca uçağın ağırlığı 550 kilogram daha düşüyor. Uçaklarda saat başına 50 USD tasarruf ile günlük 20 bin USD, yıllık 7 milyon USD tasarruf yapılıyor.116 160105 SMR35 profesyonel destek alın

Amerikan Havayolları’nın , 1980’li yıllarda yaptığı bir çalışma da bunun bir örneğidir. First class seyahat yapan yolcuların % 80’inin salatada sunulan zeytinlerin hepsini yemediği tespit edilmiş ve salatalardan bir adet zeytin eksiltmek suretiyle, yıllık 40.000 USD kar elde edilmiştir.

Low cost olarak tabir edilen düşük maliyetli hava yollarının uyguladığı daha pek çok yöntem var. Maliyetleri düşürmek için internet satışlarının artırılması, daha az yoğun ve düşük maliyetli olan ikincil havalimanlarına uçuş bunlardan bazılarıdır.

Başarma sırası sizde…

İşinizdeki potansiyel israf  ve verimsizlik alanlarını belirleyerek, siz de hemen Kaizen uygulamalarına başlayabilirsiniz. İpucu olması açısından, aşağıda verilen başlıkları ekibiniz ile irdelemek hızlı bir başlangıç sağlayacaktır:

-Aşırı üretim yapıyor musunuz?

-Hammadde veya mamül madde için gereksiz stok tutuyor musunuz?

-İş süreçlerinde gereksiz beklemeler var mı?

-Üretim, depolama ve taşıma süreçlerinde gereksiz hareket var mı?

-Fire oranınız yüksek mi?

Eğer bu sorulara cevabınız hayır ise, sizin için başka bir sorumuz daha var:

-Emin misiniz?

Kaynak : Kurumsal Gelişim Dergisi, Sayı 4


Bu yazıyı beğenenler genellikle aşağıdaki yazıları da beğendiler:

  1. Başarılı Şirketlerin 7 Ortak Özelliği
  2. Niyerya’ya Gitmeseniz De Bunları Bilin
  3. Gottfried Hagen’in Katip Çelebi hakkındaki kitabı Almanca’dan Türkçe’ye çevrildi